Nieuws

Tuinfair overleeft alle stormen

Nieuws
19 JUN 2020
Tuinfair overleeft alle stormen

AD editie Voorne Putten 28 mei 2014

Tuinfair overleeft alle stormen

Grote tuin- en landlevenbeurs zelfs in het buitenland bekend

OOSTVOORNE / Het doek leek gevallen voor de Oostvoornse Bos & Burchtfair toen de gemeente een jongerenhonk wilde neerzetten op de Hofwei bij de historische Jacobaburcht. De organisatoren van het tot buiten de landsgrenzen bekende evenement dreigden vorig jaar het bijltje erbij neer te gooien. Maar de bui dreef over en nu al is duidelijk dat de tuinfair zaterdag 31 mei feestelijker wordt dan ooit tevoren.

,,We vieren het 10-jarige bestaan,” verklaart voorzitter Lex Mooiweer van de stichting Bos & Burchtfair. ,,Met wat extra attracties, verrassende bands en een gevarieerd horeca aanbod,  maar verder geheel volgens onze beproefde succesformule: geen omheining, geen kassa, iedereen kan gratis het terrein oplopen en lage standplaatskosten. Zo maken we er weer een echt gemoedelijk familiefeest van.”

Die aanpak bleek de afgelopen jaren een schot in de roos. Jaarlijks komen zo’n 10.000 bezoekers naar het evenement in het centrum van Oostvoorne. Mooiweer: ,,Ze komen uit alle delen van het land, zelfs uit België en bij kwekers genieten we intussen landelijke bekendheid. We hebben een wachtlijst moeten aanleggen voor deelnemers.”

Het begon allemaal heel bescheiden, met een mini-fair in een privétuin waarmee in Oostvoorne het 40-jarig bestaan van tuinclub ‘Groei & Bloei’ werd gevierd. Een eenmalig gebeuren, was de opzet, maar het werd, met 1250 bezoekers, zo’n succes dat er een vervolg op moest komen. Er werd een vijfkoppig bestuur geformeerd dat voortvarend aan de slag ging om een echte tuinfair op poten te zetten, op de Hofwei bij de Burcht en het grasveld van het Mildenburgbos in hartje Oostvoorne. Mooiweer: ,,We zijn alle beurzen afgegaan om ideeën op te doen, tot in België aan toe en we brachten een leger vrijwilligers op de been om alles in goede banen te leiden. En we zochten sponsors, want in tegenstelling tot wat gebruikelijk is wilden wij een gratis fair met aantrekkelijk geprijsde koopwaar. En ik moet zeggen, onze sponsors zijn fantastisch en de samenwerking met ZHL (beheerder van het bos) en de gemeente, is heel goed. Ons eerste jaar was al meteen een succes, we hadden 7000 bezoekers.”

Het succes bleef,  maar de enige factor die niet in te plannen was - het weer - gaf weleens problemen. Mooiweer: ,,Meestal hebben we goed weer, maar de storm van vorig jaar blies twee tenten weg en legde vijftien kramen plat. We hebben ook een keer zoveel regen gehad dat we inderhaast een tractor moesten regelen om het terrein met een laag stro begaanbaar te maken. Op de dag zelf bleef het gelukkig tot vier uur droog.”

Bloemenmanden
Oostvoorne vaart wel bij de tuinfair waar zo’n 100 deelnemers van alles laten zien op het gebied van tuinieren en buitenleven. Voorzitter Mooiweer: ,,De middenstand profiteert mee. Wij vinden dat een toeristische gemeente zich een beetje fleurig moet presenteren, dus  we  maken jaarlijks grote bloemenmanden op standaards die na afloop in het dorp worden neergezet. Dit jaar zelfs 24.”

Het grotendeels uit pensionado’s  bestaande bestuur blikt tevreden terug op tien jaar tuinfair, maar heeft wel een prangende wens: jong bloed. ,,Want je moet met je tijd meegaan,” beseft Lex Mooiweer. ,,We hebben wel een website (www.bosenburchtfair.nl) maar we hebben nieuwe ideeën nodig; jonge mensen die overweg kunnen met de sociale media. Alleen dan kunnen we weer tien jaar vooruit.”